woensdag 26 september 2007

Algemene Beschouwingen: Europese misleiding

De Partij van de Arbeid zal niet voor een referendum over het nieuwe Europese Verdrag stemmen. Hiermee is een meerderheid in de Tweede Kamer voor een volksraadpleging zo goed als uitgesloten.

De andere coalitiepartners, het CDA en de ChristenUnie, hebben namelijk eerder al aangegeven niets in een nieuw referendum te zien. Hiermee geven alle partijen blijk van een grote minachting voor de Nederlandse kiezer. Volgens deskundigen komt het nieuwe Europese Verdrag in juridisch opzicht namelijk voor 95% overeen met het oude voorstel voor de Europese Grondwet. De veranderingen zijn voornamelijk cosmetisch van aard: de naam ‘grondwet’ is geschrapt, net als de Europese vlag en volkslied; verder zijn allerlei onderdelen in elkaar geschoven of verplaatst. Blijkbaar denken de heren en dames politici dat de Nederlandse kiezer dom genoeg is om hier in te trappen. Voor een deel zal dit kloppen, maar gelukkig zijn er ook mensen met een IQ hoger dan dat van Bonnie St.Claire.

De PVDA pleegt met deze ommezwaai bovendien ordinair kiezersbedrog. In haar verkiezingsprogramma van 2006 gaf de partij namelijk nog aan vóór een nieuw referendum te zijn. Dit zal voor veel kiezers een van de redenen zijn geweest om PvdA te stemmen. Voor één keer ben ik het daarom met Wilders eens, wanneer hij zegt dat de sociaal-democraten ‘een ruggengraat van banaan’ hebben.

PvdA staatssecretaris van Europese Zaken, Frans Timmermans, beweerde vanmorgen in Ontbijt-TV dat er ‘recht was gedaan aan het NEE van de Nederlandse kiezer’. Beste Frans, ik denk dat wij zeer goed in staat zijn om dit zelf te beoordelen.

1 opmerking:

sjors zei

Goed, ze komen een belofte niet na. Welcome to politics. Maar je gelooft toch niet zelf dat het echt een goed idee is om "de burger" belangrijke beslissingen te laten nemen? Heb je weleens met "de man op straat" over een ietwat ingewikkeld maar belangrijk onderwerp gesproken en geluisterd naar wat hij (niet) te vertellen heeft? Ik bedoel maar. Alsjeblieft GEEN referenda meer!