zaterdag 22 september 2007

Algemene Beschouwingen: Klare taal

Gekke Geert heeft donderdag de Klare Taalprijs gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Jargonbrigade van de Nationale Jeugdraad, en is bedoeld om politici begrijpelijker te laten spreken.

Om met de woorden van Geert te spreken: een achterlijk initiatief. Allereerst is de combinatie van jeugd en klare taal al een contradictio in terminis. Vanaf een jaar of vier beginnen kids een soort MSN-codetaal te spreken, die alleen voor andere niet-volwassenen te begrijpen is. Wat dat betreft zijn het net politici.

Bovendien is het politikaanse geneuzel er niet voor niks. Zo lang niemand er iets van begrijpt, voelt ook niemand zich aangevallen. De GeenStijl-spreekstijl is leuk voor in de kroeg of op een weblog, maar om die nu tot norm in de politiek te verheffen, lijkt me niet verstandig.

De Jargonbrigade mag zich daarom eens gaan afvragen of dit het soort politiek is dat zij wil ondersteunen. Volgens de leden gaat het alleen om hoe Wilders zijn standpunten naar voren brengt. Zijn 'beledigende' uitspraken verdienen volgens hen geen 'schoonheidsprijs'. Zo ken ik er nog wel een paar! 'Beetje jammer van die 6 miljoen Joden Adolf, maar wat goed dat jij je standpunten zo helder wist te verwoorden!'

Los daarvan is het gewoon oneerlijk ten opzichte van andere politici dat Geert deze prijs wint. Simpele standpunten zijn uiteraard simpel te verwoorden. Je kunt wel duidelijk zijn, maar het gaat er ook om wat je zegt.

Als het aan mij ligt, mag die roep om klare taal dus direct de mond gesnoerd worden. Ik ben er klaar mee!

1 opmerking:

sjors zei

Helemaal mee eens! Ik durf bijna te zeggen dat hier een zeer duidelijke lijn naar referenda te vinden is. Daar mag de gefrustreerde, kleingeestige sukkel zijn veel te simpele geprietpraat omzetten in een stem voor of tegen. Zet genoeg gefrustreerde, kleingeestige sukkels bij elkaar, laat ze beslissen en dan mag je achteraf heel trots roepen dat we het volk een stem hebben gegeven. Hou die stem lekker zelf. Het volk roept toch wel en dat hou ik het liefst zonder consequenties.