vrijdag 16 november 2007

Fouteverkiezing.nl: De grootste crimineel van Nederland

Nederland heeft in de loop der jaren zoveel criminelen voortgebracht, dat het moeilijk was een selectie te maken voor deze verkiezing. Voor je het weet, wordt je geliquideerd, omdat je iemand niet of juist wel genoemd hebt. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de meest opvallende, bekende en gewetenloze misdadigers uit heden en verleden.

DE GENOMINEERDEN

Gerrit 'De Stotteraar' B. (1920-2003): de meest legendarische inbreker en uitbreker van ons land. Pleegde alleen in 1949 al zestig inbraken. Getuigen zagen hem soms atletisch tegen gevels Gerrit B., FOTO: Onoreopklauteren. B. werkte vooral in de arme wijken, waardoor hij zeer impopulair was. Zijn tientallen geslaagde ontsnappingspogingen uit gevangenissen spraken echter wel tot de verbeelding. Hoe hij steeds wist te ontkomen, is nooit duidelijk geworden. In de jaren tachtig hield hij het inbrekersleven voor gezien.

Klaas ‘De Dominee’/‘De Lange’ Bruinsma (1953-1991): rijkeluiszoon, hasjbaron, minnaar van prinses Mabel. Groeide op in Blaricum als zoon van de directeur van Raak-frisdrank. Bouwde vervolgens in vijftien jaar tijd een misdaadimperium opKlaas Bruinsma aan boord van de Neeltje Jacoba, FOTO: Questmagazine dat zijn weerga in Nederland niet kende. Zette een strakke organisatie neer, met bazen, onderbazen en verschillende divisies (geweld, drugs, beleggingen). Importeerde en exporteerde tonnen hasj. In 1990 begon Bruinsma steeds meer cocaïne te snuiven en kreeg hij last van de woede-aanvallen en psychische problemen. Een jaar later werd hij voor het Hilton-hotel geliquideerd.

Willem ‘De Neus’ Holleeder (1958-heden): begon zijn criminele carriere in de jaren zeventig met gewapende overvallen en grote kraken. Werd in 1983 landelijk bekend als een van de ontvoerders van biermagnaat Alfred Heineken. Hield zich begin jaren negentig bezig met de handel in hasj en onroerend goed. In 1996 sloot Holleeder zich aan bij John Mieremet en Sam Klepper. Met hen legde hij zich toe op Willem Holleeder, FOTO: Onorehet afpersen van zakenmannen. Na de liquidatie van Klepper volgde in 2002 een breuk met Mieremet. Holleeder ging door met het afpersen van zakenmensen, tot hij in 2006 werd gearresteerd. Hij zou ook betrokken zijn bij verschillende liquidaties, waaronder die van zijn voormalige ‘bloedgabber’ Cor van Hout en die van Willem Endstra.

Sam Klepper (1960-2000) & John ‘Schele Johnny’ Mieremet (1960-2005): dit duo maakte begin jaren tachtig deel uit van de Kinkerbuurt-bende ‘De Denkers’, waartoe ook Kees Houtman behoorde. Ze verdienden miljoenen guldens met bankovervallen die nooit werden opgelost. Eind jaren tachtig traden ze toe tot de organisatie van Klaas Bruinsma, waar ze de leiding kregen over de divisie ‘Speelautomaten’. Na Bruinsma’s dood groeiden Mieremet en Klepper uit tot topfiguren in de Amsterdamse onderwereld. Ze kregen de bijnaam ‘Spic & Span’, vanwegeSam Klepper en John Mieremet, FOTO: Onore de grondige en efficiënte wijze waarop ze tegenstanders uit de weg ruimden. In 2000 werd Klepper zelf geliquideerd. Mieremet overleefde een aanslag in 2002, maar moest er in 2005 toch aan geloven.

Dries ‘Al Capone’ Riphagen (1909-1973): een meedogenloze opportunist. Maakte in de jaren dertig naam als pooier en zwarthandelaar. Domineerde met zijn gewelddadige bende de Amsterdamse gokwereld. Werd lid van de NSNAP, het extreme Dries Riphagen, FOTO: Onorebroertje van de NSB, en spoorde tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden op voor de Duitsers. Drukte de bezittingen van zijn, naar schatting, tweehonderd plus slachtoffers achterover en verdiende daarmee een vermogen. Vluchtte na de oorlog naar Argentinië en raakte daar bevriend met Juan en Evita Perón.

Paul ‘Pistolen Paultje’ Wilking (1924-2005): verzetsstrijder, dierenrechtenactivist, wapenhandelaar, fantast. Begon op de middelbare school met de handel in wapens. Werd tijdens de Tweede Wereldoorlog sectiecommandant van een verzetsgroep die wapens stal van de Duitsers. Handelde na de oorlog in van alles: kunst, zonnebrillen, horloges, en vooral wapens. In 1968 richtte hij een soort Paul Wilking, FOTO: Onoreknokploeg tegen dierenmishandelaars op. Wilking had de grootste verhalen over wapenleveranties aan allerlei landen en de daaraan overgehouden vriendschappen met presidenten. Het waarheidsgehalte van zijn verhalen werd nooit helemaal duidelijk. In de jaren zestig en zeventig was Wilking een landelijk bekende ‘boef’. De bevolking smulde van zijn snelle auto’s, mooie vrouwen en sterke verhalen.

Dit waren de genomineerden. Breng nu uw stem uit in de linkerkolom van deze pagina. Dit kan uiterlijk tot en met woensdag 21 november 2007. De uitslag wordt donderdag 22 november bekend gemaakt.

Volgende week vrijdag: wat vind jij de meest smerige Hollandse pot?

Geen opmerkingen: